MIZUNOMIZUNOMIZUNO

Tehnologija Mizuno

Mizuno tekaški copati, nogometni copati, dvoranski copati – Tehnologija, ki temelji na inovativnem pristopu in visoki kakovosti!

MIZUNO – Tekmovalna tehnologija tekaških copat

Mizuno tekaške copate odlikuje tehnološka dovršenost, odličen oprijem, udobje, stabilna amortizacija, gladek prenos težišča iz pete na prste in poseben občutek lahkotnosti pri teku.

MIZUNO športna obutev

Mizuno želi razvijati in proizvajati izdelke, katerih osnovna karakteristika je športna funkcionalnost. Ciljna skupina so športniki (tekmovalci in rekreativci), ki zahtevajo najbolj tehnično izpopolnjene proizvode. Ob upoštevanju dejstva, da se tekači med seboj razlikujejo, je Mizunov razvojni team razvil več modelov copat med katerimi lahko zase ustreznega poišče vsak tekač.

 << Nazaj

Osnovno vodilo strokovnjakov je bilo izdelati visoko kvaliteten izdelek, ki omogoča tako vrhunskemu kot rekreativnemu športniku neovirano gibanje do meja njegovih sposobnosti, istočasno pa zmanjšuje možnosti poškodb. Četudi so tekači različni, imajo vendarle nekaj temeljnih značilnosti: telesna teža, oblika noge-stopala, način hoje in teka, intenzivnost in pogostost treninga in tekmovanja. Mizuno je vse te značilnosti upošteval pri razvoju tako imenovanega Mizuno Mapping Sistema, katerega osnovno izhodišče je predvsem pet ključnih področij:

 • ublažitev udarcev “C”
 • stabilnost “S”
 • kontrola gibanja “M”
 • lahkost “L”
 • tekmovalnost “R”

Tekač lahko izbira med temi osnovnimi vrstami copat, izbira pa je seveda odvisna od njegovih individualnih potreb in želja.

MIZUNO WAVE tehnologija – “W”

Bistvo WAVE tehnologije je stabilna amortizacija.

Bistvo WAVE tehnologije je stabilna amortizacija.

Ublažitev udarcev je zelo pomembna, vendar je po mnenju večine strokovnjakov v osnovi bolj pomembna stabilnost. Če bi tekači lahko izbirali med copati z različno stopnjo stabilne amortizacije, bi bila izbira veliko bolj enostavna, copati pa bolj funkcionalni. Wave tehnologija je rezultat dolgotrajnih raziskav in analiz različnih biomehaničnih lastnosti tekačev. Laboratorijski in praktični testi so bili izvedeni na številnih stabilnih ploščah v kombinaciji z različno valno obliko. Ploščo so vstavili med dve komponenti srednjega podplata, potem pa jo testirali glede na prednosti ublažitve udarcev in stabilnosti. Obliko vala (valna dolžina in valna amplituda) so konstantno spreminjali med testom in rezultati so bili presenetljivi:

 • če so dolžino vala skrajšali ob dokaj nevtralni valni amplitudi se je ublažitev udarcev povečala
 • če so dolžino vala razširili in povečali valno amplitudo, se je povečala stabilnost
 • valna plošča obenem tudi povečuje obstojnost obeh slojnih komponent srednjega stopala

Po vseh rezultatih je dokazano, da Wave tehnologija omogoča 30% boljšo ublažitev udarcev in 13% boljšo stabilizacijo od ostalih copat.

Ublažitev udarcev:

 • valna plošča je enakomerna med zunanjim in notranjim delom (nevtralna)
 • valna dolžina je kratka in zgoščena
 • valna amplituda je enako visoka

Stabilnost:

 • valna plošča se razlikuje med zunanjim in notranjim delom
 • valna dolžina je široka in valna amplituda je nizka na zunanji strani
 • valna dolžina je široka s povečano ali visoko valno amplitudo na notranji strani

INFINITY WAVE

Valna plošča izboljšuje blaženje ter stabilnost copata po celi dolžini podplata, podaljšuje življenjsko dobo copata ter omogoča bolj enakomerno upogibanje podplata (gibanje peta-prsti). AP Material v vmesnem podplatu, ki omogoča večjo stabilnost in odzivnost copata.

 BIOLOCK

Notranji sistem zavezovanja, ki omogoča boljši oprijem, oporo in stabilnost.

 MIZUNO INTERCOOL

Nova tehnologija: Posebni zračni kanali v podplatu, ki izboljšujejo zračenje, znižujejo temperaturo in predvsem zmanjšujejo možnost nastanka žuljev.

 VS-1

Unikaten blažilec udarcev vstavljen na prednjem in zadnjem delu copata na predelu, kjer pride do največjih obremenitev. 70% omenjenega elastomera je izdelano iz posebnega absorpcijskega materiala, preostali del pa je kombinacija EVE in isoprenske gume. Navedena kombinacija materialov nudi optimalno blažitev udarcev, rezultati testov dokazujejo 20% boljšo blažitev od EVA materiala.

 X10

Posebna guma, 80% bolj obstojna od obstoječe. Vstavljena je na tistem delu podplata, kjer prihaja do najmočnejše obrabe, učinkovito ščiti podplat in podaljšuje življenjsko dobo čevlja.

 EVA – (etilen vanidil acetat)

Srednji del podplata. Obstajata dve vrsti: 1) EVA material iz enotne trdote 2) EVA material iz dveh različnih trdot: notranja stran je trša zaradi boljše opore, zunanja pa mehkejša zaradi boljše ublažitve udarcev.

 ORTHOLITE INSOCK

Vložki so narejeni iz poliuretana, imajo odlično blaženje in udobje in po 1 letu uporabe še vedno 95% blaženje (EVA samo 30 %).

 SENSOR POINT

Nov sistem blaženja, ki omogoča neposreden kontakt Wave plošče s tekaško površino. Tehnologija zmanjšuje trenje in omogoča boljšo stabilnost.

 DYNAMOTION FIT

Sistem, ki omogoča, da zgornji del copata spremlja gibanje stopala in s tem preprečuje nestabilnost noge v copatu.

 NEW SMOOTH RIDE

Tehnologija, ki omogoča optimalno udobje in užitek pri teku. Na novo zasnovan sredinski del čevlja, ki ga je Mizuno razvil na podlagi najnovejših računalniških simulacij teka. Smooth ride omogoča še boljše blaženje udarcev in povečuje upogljivost tekaškega copata. Podaljšana Wave plošča ustvarja gladek prenos težišča iz pete na prste. Zasnovan na Wave Creation 12 in Wave Nirvana 7.

 BIO KONTROLNA PLOŠČA

Blaži trenje in izboljšuje kontrolo žoge; žoga je hitrejša in ima večji pospešek (ob udarcu z nogometnim čevljem s schinken tehnologijo).

 GENDER ENGINEERING

Tehnologija različna po spolih glede na razlike v anatomiji med moškim in žensko (ženske imajo širše boke, manjšo mišično maso, mehkejše tkivo (moški obratno), tudi gibanje (peta-prsti) je različno. Zato je MIZUNO razvil podplate za vsak spol posebej, da bi izboljšal funkcionalnost in udobje. Moški podplati so v sprednjem delu širši, peta je trša (s tem dobi moški več opore). Ženski podplati so na notranji strani zadnjega dela trši (več opore pri pronaciji), na zunanji sprednji strani pa mehkejši (da ublažijo obremenitev).

NANO – membrana, ki je vodo odbojna

WATER RESISTANT MESH – Prevlečena vodoodbojna mrežica

SmoothRide TPU Parallel Wave omogoča optimalno blaženje in fleksibilnost za nevtralnega tekača. Dynamotion Fit zmanjšuje učinek stranskih pritiskov na tekaški copat, kar zagotavlja optimalen oprijem med gibanjem. Mizuno Wave tehnologija, ki združuje blaženje in stabilnost – predstavljata dve odločilni lastnosti dobrih tekaških copat. SmoothRide minimizira trenje pospeševanja in zaustavljanja stopala med tekom in s tem omogoča najmehkejši prenos iz pete na prste.